Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

Művészeti szemle/Art Review

szerző: Művészeti szemle

A Művészeti Szemle elé

An unquestionable task: Sors bona, nihil aliud

The Arts Faculty of the University of Pécs is an organisation present and active in the most various fields of live, producing and performing arts and has a great cooperative relationship with the actors and institutions of Hungarian and international artistic life. It is an unquestionable task of the faculty website to provide information to both professors and students on all aspects of the academic plans, happenings and decisions. On the other hand it is also essential for the site to offer a forum for the publicity of such cultural actions that relate to - and that can be important in - the life of the faculty. If it is possible, the aim is to do this in an (inter)active, creative and interpretative manner.

A pécsi egyetem Művészeti Kara élő, az alkotó-, és előadóművészet legkülönbözőbb területein tevékenykedő, ott jelen lévő szervezet, amely kapcsolatban áll a magyar és nemzetközi művészeti élet szereplőivel és intézményeivel. A kari honlap kétségtelen részfeladata, hogy az oktatóknak és hallgatóknak teljes tájékozottságot biztosítson az akadémiai tervekről, történésekről, döntésekről, stb. Ugyanakkor lényeges az is, hogy a Kar hivatott szakmai működése szempontjából nagy fesztávon elhelyezkedő kulturális aktusok nyilvánosságot kapjanak. Ha lehetséges, (inter)aktív, kreatív, interpretatív formákban.

A pécsi egyetem Művészeti Karának Honlapján belül a Művészeti Szemle/Art Review rovat fel kívánja vállalni a sajnálatosan beszűkülő, ritkuló színhelyekkel megjelenő értékelő - kritikai közélet fórumainak pótlását. Feladatának tekinti az általa mozgásba hozott felületen az alkotó-, és előadóművészet egyetemi és azon kívüli alakjainak, eseményeinek szakmai képviseletét, értékelését. Olyan referenciális kritikai középpontot szeretnénk létrehozni, amely saját szakmai szempontokra hivatkozással képes felidézni eseményeket, kulturális tényeket, kommentálni és kritizálni azokat, képes könyvismertetéseket, konferencia-, és úti-beszámolókat, vitákat közreadni, provokálni, nyílt fórumokat indítani, szakmai párbeszédet, levelezéseket karban tartani, stb.

Több mint két éve emlegettem a legkülönbözőbb kari fórumokon az internetes reprezentáció fórumaival kapcsolatos kérdéseimet. Majd vállaltam, hogy a körben korábban folytatott vizsgálódások és megállapítások alapján egy további vitára és mihamarabbi működési megoldásra irányuló tervet készítek. Az utóbbi két év során úgyszólván mindenkivel egyetértettünk abban, hogy a Kar közösségének megnyerése nélkül, az érdekeltség tényének elfogadása híján a szakmai nyilvánossághoz kapcsolódás intézménye, egy online művészeti szemle nem működtethető. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy diákjaink, tanáraink, a velünk tetszőleges kapcsolatban lévő kollégáink az internetes megjelenés fontosságának értékelésében egyetértsenek. Mert ennek elengedhetetlen feltétele, hogy diák és oktató saját feladatának tekintse a honlap használatát és az abban való alkotó részvételt. Hogy feladat és működési körét saját meggyőződésével alakítsa, kíváncsiságával mozgásban tartsa és a válaszok igazságát vitassa/fogadja el. Alapkérdés tehát, hogy a Kar teljes közössége felvállalja-e, mintegy minden szinten érvényes munkaköri kötelezettségként elfogadja-e, hogy a honlap tartalmáért kiki a maga helyén, helyzetében, szakmai hitellel felelősséget vállal-e, és a nyilvánosság számára rendszeresen megmutatja-e magát. Túl erős bíztatást nem volt szerencsém érezni e tekintetben.

Szemle rovat? A kar életére, illetve az általa létrehozott, kiváltott művészeti eseményekre szélesebb körűen figyelő kulturális ágens, amely rendelkezik visszacsatolással, regisztrált hozzászólásokkal, stb. Így leginkább egy kulturális folyóirathoz hasonló feladatok jellemzik. Külön felelős szerkesztőkkel rendelkezik, akik az eseményektől függően együttműködnek belső, külső munkatársak sokaságával. A kulturális közéletet befolyásoló, véleményformáló, kritikai és a modern művészetelméletek alapjára támaszkodó szakmai érdekek itt kifejezésre juthatnak és kifejtést nyerhetnek. Elméletben. Ez teheti kulturális és művészeti területen mértékadó orgánummá a Művészeti Szemlénket. Elméletben. Ezért kérem és köszönöm valamennyiük tényleges támogatását.

Aknai Tamás főszerkesztő

utoljára frissítve: 2014. július 01. 16:02:47

« vissza